Nyheder

Auktion i London

30/11/2009

Den 30. november blev der hos Sothebyes i London afholdt en stor auktion med objects d'art, der havde tilhørt storfyrstinde Vladimir, en kendt kunstkender og sponsor af kunstnere, ikke mindst juvelerkunstnere.

Ved revolutionen i Rusland havde hun i den svenske ambassade i St. Petersborg deponeret to pudebetræk, der indeholdt cigaretetuier og manchetknapper fremstillet af Fabergé og Bolin. Samlingen har givet tilhørt hendes mand, Storfyrste Vladimir Alexandrovitch. Storfyrsteparret var kendt for at bestille moderne smykker og kunstgenstande hos tidens kendteste juvelerer. Hun arrangerede endda, at der kunne holdes en juveludstilling i hendes palæ. De to pudevår dukkede op, da udenrigsministeriet i Stockholm fik nye arkivlokaler, og man henvendte sig til storfyrstindens efterkommere, som satte samlingen på auktion.

Auktionarius var Prins Philip af Württemberg, og han gjorde det med humor og sympatisk uhøjtideligt.

Genstandene blev solgt til priser, der lå langt over vurderingen. Man skal tænke på, at der her var tale om 110 genstande, som aldrig før havde været på markedet.

Lad os håbe, at mange af dem nu kan ses i museer af alle.

Jeg mødte Prins Michael af Kent dagen efter, og han (han er en af arvingerne) sagde beklagende, at han og hans familie jo ikke kunne erhverve ting herfra. Ja, hans kusine, dronning Elizabeth II, kunne vel godt.

Dele af auktionen vil blive anvendt til udsendelserne, som jeg er ved at fremstille på Nordisk Film.

Tilbage