Kronjuvelerne Løsørefideikommiset Private smykker

Kronjuvelerne

Kronjuvelerne er de smykker, som opbevares på Rosenborg og i Amalienborgmuseet. Man kan diskutere, om smykkerne er statseje, eller om de ejes af monarken. Givet er, at de kun kan bæres af dronningen.

Grundstammen i kronens juveler udgøres af de stene, som Christian VI's dronning Sophie Magdalene og hans søster prinsesse Charlotte lod gå til brug for alle efterfølgende dronninger. Dronning Sophia Magdalene havde fra sin barndom kendt kongerne af Sachsens samling i Grünes Gewölbe i Dresden, og hun har givet villet skabe en lignende samling i Danmark.

Det var sådan, at dronningerne fik udleveret samlingen, når de tiltrådte. Det blev gjort op til og med dronning Alexandrine, som allerede i 1914 lod kronens juveler gå tilbage til Rosenborg, fordi hun ikke ønskede at opbevare dem på Amalienborg. Hun kunne bare få dem udleveret, hvis hun ønskede at bruge nogle af dem. Dermed åbnede dronningen for den mulighed at lade dem udstille på Rosenborg, og derfor har juvelerne kunnet ses siden 1922. Det er noget helt enestående, at kronens fineste smykker kan ses af offentligheden, selv om de endnu anvendes af den siddende dronning.

Kronjuvelerne består af fire store smykkesæt plus en del enkeltsmykker. Alle fire smykkesæt er fremstillet hos juveler Weishaupt i Hanau ved Frankfurt.

Der er først og fremmest brillantsættet, som består af collier og ørelokker i diamanter, der har været i den danske kongefamilies eje siden 1700-tallet. Sammen med sættet bæres en stor buket, fremstillet af 500 diamanter.

Der er et helt garniture i smaragder og diamanter, og det består af diadem, ørelokker, collier og et stort corsagesmykke, der kan deles i tre dele. Sættet blev leveret til dronning Caroline Amalie 1840, og hun bar det ved sit sølvbryllup i juni samme år.

Der er et garniture i perler, rubiner og diamanter, og til dette smykkesæt hører et af de ældste smykker i kongefamiliens eje: perlekæden, som stammer helt tilbage fra Christian V's dronning Charlotte Amalie, der havde perlerne med fra sin familie i Hessen.

Det sidste smykkesæt er et bælte i diamanter og et stort firdelt corsagesmykke i diamanter. Sættets diamanter er ikke brillantslebne men såkaldte rosenstene: de er slebne med 22 facetter, mens en brillant har 58 facetter.